Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


legó

 

Vonatok [szerkesztés]

Lego vonatok először 1966-ban jelentek meg. Legelőször még csak kézzel lehetett tolni, később jelent meg az elemes, majd a transzformátoros táplálás.

Technic [szerkesztés]

Expert Series néven először 1975-ben jelentek meg olyan készletek, amiket kifejezetten a tapasztaltabb Lego felhasználók számára terveztek. Hamarosan, 1977-ben már "Expert Builder" néven fut a széria. 1984-ben kapta a Lego Technic nevet. Valósághű mechanikus funkciókkal rendelkező járművek, munkagépek, robotok alkotják a témát.

Mindstorms [szerkesztés]

Egy programozható számítógéppel (Mindstorms RCX), és egyéb érzékelőkkel ellátott készletet már 2000 körül forgalmaztak Lego Mindstorms néven. Azóta már a második változat is megjelent a piacon, amelyben sok formai és technikai változtatást alkalmaztak. Ezt a verziót NXT-nek nevezik.

Világűr [szerkesztés]

A Space névvel futó termékcsalád 1979-ben rajtolt. Szintén a legsikeresebb termékcsaládok egyike. A korai időkben csupán űrhajósokat és űrjárműveket gyártott. Később a hangsúly áttevődött az ufókra és idegen, galaktikus háborúkra. Az ezredforduló környékére holdbázisok és űrállomások jelentek meg készletekben, jelenleg pedig a Mars bolygón zajló küldetéseket ellátó űrhajósok kaphatók a készletekben. Legújabban pedig a Space Police fut.(2009-től)

Castle [szerkesztés]

A korábban magyarul is rengetegféleképpen nevezett termékcsalád 3 készlettel az új típusú Legoland-del együtt, annak részeként 1978-ban indult. Valódi önálló téma 1984-ben lett, ekkor mutatták be a várak hatékonyabb építését lehetővé tevő nagyméretű falelemeket. Klasszikus szerepe a valósághű várak és hadseregek megjelentetése volt. Későbbiekben mármitológiaivarázslatos képességekkel bíró lényeket is kiadott. Legelemibb célja, hogy megismertesse a gyerekekkel a jó és a rossz fogalmát, illetve hogy levezethessék természetes agressziójukat.

Kalózok [szerkesztés]

1989-ben indult a téma, ami részletgazdag és izgalmas játékélményt nyújtó erődöket illetve hajókat hozott forgalomba. Itt szakítottak először a mindig vidám arckifejezéssel, és bajszos, borostás kalózfigurákat kezdtek gyártani. Itt jelentek meg először olyan alaplapok, amelyek nem utakat, hanem folyókat, vagy éppen sziklákat ábrázoltak.

FABULAND [szerkesztés]

Az 1978 és 1989 között forgalmazott termékcsalád furcsa módon nem használta minifigurákat, ahogyan azt a többi másik. Itt túlméretezett, mulatságos hangulatú, nagy fejű figurák szerepeltek. A figuráknak állat feje és ember teste volt; hozzá tartozó kiegészítők is szintén felnagyítottak voltak. Célja mesés történetek, idilli világ eljátszása volt. Az állatfigurákon keresztül a gyermekek a foglalkozásokat is megtanulhatták.

Búvárok [szerkesztés]

Az igen sokrétű téma első elődje 1995-ben indult, ahol kristályokat gyűjtő búvárokra volt alapozva a termékcsalád. Két évvel később már békés célú, kutató és hajóroncsokat vizsgáló búvárok is megjelentek, számos új elemet magukkal hozva (gumicsónak, szigony, mentőmellény, stb). A "Aqua Raiders" néven futó szériában az embereknek óriási vízi állatokkal kell megmérkőzniük a víz alatti kincsekért.2010-ben indult az Atlantisz, mely a legendás várost kutatja föl.